Yaratıcılığımızı ve reklamcılık bilgimizi
internet odaklı çalışmalarda kullanmayı
seven mucitleriz. digiMucit

13 Ağustos 2015 Perşembe

Çocuğunuz Gözünü Ekrandan Ayırmıyor mu, Önce Siz Çevrimdışı Olun!

Modern toplumun önemli sorunlarından biri de çocukların bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlara olan önlenemez bağımlılığı.

Kendi evinizde ya da yakınlarınızın çocuklarında sizin de çok kolay gözlemleyebileceğiniz üzere, çok küçük yaşlardan başlayarak çocuklar dijital dünyaya adım atıyorlar. Neredeyse 3 yaşında tablet kullanmaya başlayan çocuklar, oyun çağı diye adlandırılan ve kişilik gelişimleri için çok önemli olan zamanlarının çoğunu bir şekilde ekran karşısında geçiriyorlar. Ebeveyn ve diğer yetişkinlerin şikayetçi olduğu bu durumu engellemek için tercih edilen ilk yöntem olan elektronik cihazı çocuktan saklamak, tamamen dijital ile çevrili günümüz dünyasında ne yazık ki işe yaramıyor. Özellikle küçük yaşlardaki çocukların rol model olarak aile bireylerini tercih ettiğini düşünürsek, bu bağımlılığı engellemenin en etkili yolu yetişkinlerin kendi dijital hayatlarını kontrol etmelerinden geçiyor.

Bu konuda yapılan bir araştırmanın çocuklarla gerçekleştirilen görüşmelerinde ilgi çekici sonuçlar mevcut. Örneğin, akşam eve geldiğinizde çocuğunuz size bir olayı anlatırken, siz aynı anda akıllı telefonunuz ile e-postalarınızı kontrol ediyorsanız, çocuğunuz kendisinin sıkıcı olduğunu düşünmeye başlıyor ve sizden uzaklaşıyor. Başka bir gözlem ise 55 aileden 40 tanesinin, yemek esnasında telefonlarını kontrol ettiğini ve sofradaki sohbetten daha çok sosyal medyadaki gelişmelere önem verdiğini ortaya koyuyor.

Ebeveynlerin sıklıkla söylediği "Sadece göz atıyorum." lafını ise çocuklar genellikle kaba ve sinir bozucu buluyorlar. Ailelerin, telefonlarına değil de çocuklarına önem vermesi gereken zaman dilimleri oluşturup buna sadık kalmaları aile içi iletişimin korunması için gerekli.

Bu konudaki en belirgin tavsiye ise her akşam eve gelince ilk 1 saati çevrimdışı zaman dilimi olarak belirlemeniz yönünde. Bu esnada, eliniz telefon ya da tabletinize gitmesin ve aile bireyleriniz ile sohbet edip gerçek hayata ilişkin aktiviteler yapmayı deneyin. Ayrıca, akşam yemeği esnasında, telefonlarınızı başka odada tutarak herkesin günlük hayatını birbiriyle paylaşmasını da sağlayabilirsiniz.

Hakan Genç
digiMucit - ajans başkanı

Kaynak:
Brody, Jane E. (2015). "Limit Children's Screen Time, and Your Own", The New York Times, July 14.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder