Cuma akşamı Paris’teki saldırıdan sonra, bu üzücü terör olayı geleneksel medyayı ve sosyal medyayı bir anda etkiledi. Televizyonların bir anda canlı yayına geçmesi, ertesi gün gazetelerin siyah sayfalarla yayınlanması yıllardır alışık olduğumuz durumlar. Sosyal medyanın, hayatımıza girişinin hızlı olması ve hayatın çok fazla alanına bu hızla dahil olmasıyla birlikte sosyal medya da doğal afet ve terör saldırısı gibi kitleleri etkileyen olaylarda kendi dinamiklerini ve kurallarını oluşturmaya başladı.
Arkadaş ya da bağlantı olarak adlandırsak bile sosyal medya sayesinde artık günümüzde herkesin yüzlerce hatta binlerce kişiyle doğrudan iletişimi var. Hal böyle olunca da kötü bir durum esnasında, iyi olup olmadığını merak ettiğimiz kişi sayısı artıyor. Güncel bir krize yönelik konular bir anda #hashtag etrafında toplanıyor, Facebook sayfamızda olayla ilgili güncel yorum ve haberleri görmeye başlıyoruz. Bu süreci kolaylaştırmak için Facebook, 2011 yılında Tokyo’da meydana gelen tsunami ve nükleer felaket esnasında “Safety Check” isimli uygulamayı başlattı. Bu özellik sayesinde, doğal afetten etkilenenlerin olduğu bölgeden Facebook’a bağlanan kişiler ekranlarından özel bir uyarı görüyor ve “güvende” olduğunu işaretliyor. Böylece, o kişinin bir tehlike içerisinde bulunmadığı Facebook arkadaşlarına bildirim olarak gönderiliyor.
Son bir hafta içerisinde Beyrut’ta ve Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarından sonra, Facebook’un bu uygulaması tekrar gündeme geldi. Beyrut’taki patlama için herhangi bir uygulama sunmayan Facebook, Paris’teki saldırıdan hemen sonra “Güvendeyim” uygulamasını devreye soktu. Facebook’un ardışık iki terör olayı için farklı tutumlar sergilemesine çeşitli eleştiriler geldi ve şirket üst yönetiminden kurumsal olarak buna açıklık getirildi. Mark Zuckerberg kendi Facebook sayfasında yaptığı açıklamada, Paris saldırısına kadar “Safety Check” / “Güvendeyim” uygulamasının sadece doğal afetlerden sonra kullanıcılara sunulduğunu, ama bundan böyle bu uygulamanın kullanım alanlarında bir revizyon gerçekleştirip kapsamını genişlettiklerini belirtti. Bununla birlikte, doğal afet harici bir durumda, bu uygulamanın ilk kullanımını Paris saldırısından sonra yaptıklarını ve bu konuda kullanıcılardan olumlu tepkiler aldıklarını ekledi. Facebook’a göre bu uygulama halen test aşamasında ve doğal afet harici bir konuda ilk kez Paris saldırısından sonra kullanıma açıldı.
Bireylerin hızlı iletişim kanallarından biri olan Facebook’un “Safety Check” uygulamasını terör, doğal afet gibi kriz anlarında faydalı olduğunu biz de gözlemliyoruz. Bununla birlikte, Facebook’un bu uygulamasının kullanım alanlarını genişletmesi gerektiğini biz de destekliyoruz. Şirket yetkililerinin de belirttiği gibi savaş ve salgın hastalık gibi uzun süreye yayılan kriz durumlarında bu uygulamanın doğru sonuç vermeyeceğini tahmin etsek de bir anda meydana gelen olaylarda kullanıcılar arasında kısa ve anlık iletişimin hayati önemde olduğunu biliyoruz. Umarız Türkiye’de ve dünyada böyle uygulamaların kullanılmasına ihtiyaç duymadığımız güzel günler yaşarız ve bu öneriler sadece bir kriz planı olarak notlarımız arasında yer alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder