Yaratıcılığımızı ve reklamcılık bilgimizi
internet odaklı çalışmalarda kullanmayı
seven mucitleriz. digiMucit

26 Kasım 2015 Perşembe

Gelecek Tahmini ve Big Data - I

Günlük hayatımızda, sahip olduğumuz bilgiden yola çıkarak sezgisel kararlar verip hayatımızın bir sonraki aşaması için tahminlerde bulunuyoruz. Fakat, genellikle bu tahminler sahip olduğumuz kısıtlı bilgiye dayanıyor ve bu süreç doğru bilgi temeline dayanmıyorsa tahminlerin gerçekleşme olasılığı da düşük kalıyor. Gerçekleşmeyen tahminler ise bireylerde umutsuz bir gelecek yaklaşımına neden oluyor.

Bu kapsamda, sezgisel tahminlerin az veriyle (datayla) ve kısa sürede ortaya çıkması iş sürecine yarardan çok zarar getirmektedir. Kapsamlı veriden çok, kişisel deneyimlere dayanan tahminler ise somut başarıdan uzak kalmaktadır.

Tutarlı tahminde bulunan kişilerin en temel özelliği olarak, mevcut veriyi sistematik olarak test etmelerini gösterebiliriz. Bununla birlikte, kişilerin psikolojik durumları ve şahsi menfaatleri tahmin süreçlerine dahil olunca, gerçekçilikten uzak öngörülerle karşılaşmaktayız.

Günlük hayatta, tahminlere dayanan kararlar kişisel ya da iş ile ilgili bir durum hakkında olabilir. Doğru karara yönelmek için en önemli tavsiye, ilk öngörüye saplanıp kalmamaktır. Ortaya çıkan ilk tahminde, hata payı yüksek olacaktır. Bununla birlikte, ortada yeteri kadar veri yoksa tahminde bulunmaktan sakınılması gerekir. Üçüncü tavsiye ise sansasyonel bir tahminde bulunmak yerine, çeşitli gözlemlerle güncellenebilecek tahmin süreçlerini işletmek olacaktır. Böylece, gerçeğin gözden kaçmasının ya da ani tepki verilmesinin önüne geçilecektir.

Tüm bu doğrultuda, doğru veriyi elde etmek için günümüzde önemli bir hazine var: Çok bilinen ismiyle Big Data, birebir Türkçe tercümesiyle Büyük Veri.

Big Data, IBM'in ifadesiyle yeni dünyanın önemli bir doğal kaynağı olarak tanımlanıyor. Gelecek tahmininde, Big Data kullanımı hakkındaki yorumlarımızı, digiMucit blog'daki bir sonraki yazımızda paylaşacağız.

Hakan Genç
digiMucit - ajans başkanı

Kaynakça:
http://www.theworldin.com/article/11813/keeping-score
http://www.slideshare.net/HorizonWatching
https://datascience.berkeley.edu/what-is-big-data

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder