Bu gelişmenin ardından, sistem ilk olarak iOS tabanlı iPad ve iPhone'larda kullanılmaya başlandı ve bunu henüz 2 hafta önce yayınlanan Android sürümü takip etti. Android üzerinden de kullanılmaya başlanması ile Periscope geniş kullanıcı kitlesine bir anda açılmış oldu. Periscope, Twitter ile doğrudan entegre olarak çalışıyor. Twitter ile giriş yaptığınız zaman, listenizde yer alan kişilerden daha önceden Periscope kullanmaya başlayanlar varsa, karşınıza öneri olarak çıkıyor. Twitter'a benzer bir arayüz üzerinden, kendi listenizde yayın yapanlar ve kullanıcıya göre tavsiye edilen canlı video akışları yer alıyor.
Twitter'daki her kullanıcının farklı bir kullanım tercihi olduğu gibi, Periscope'ta da çeşitli kullanım alanları mevcut. Gezdiği şehrin sokaklarını canlı yayınlayanlar, kendi uzmanlık alanında soruları cevaplayanlar, izlediği konseri anında paylaşanlar ya da telefonun kamerası karşısında poz verip gelen sorulara yanıt vermeyi bekleyen kullanıcılar.
Şu an Periscope'u, Twitter'ın ilk günlerine, hatta IRC (daha bilinen ismiyle mIRC) zamanlarına benzetiyorum. Kullanıcıların büyük bir bölümü belirli kişileri takip etmek yerine, o an çevrimiçi yakaladıkları kişiyle muhabbete direkt başlıyor. Elbette çok büyük bir farkla, eski zamanların anonimlikleri yerini tamamen yayıncının yüzünün göründüğü bir platforma bıraktı. Yine de IRC kanallarındaki yüzeysellik şu an için burada da hakim. "A/S/L?" sorusunun "S" bileşenin yanıtı bariz olsa da, bu eksende başlayan ve herkesin henüz keşif aşamasında olduğu bir oyuncak Periscope. Hem de "cam var mı? cam aç." diye bir talepte bulunmaya gerek kalmadan konuştuğunuz kişinin görüntüsü karşınızda.
OpenAir2015 Konferansı @karissabe |
Periscope ve bilinçli eklenen "yapay gecikme"
Çevrimiçi video aktarımında yaşanan teknik sorunlar, gelişmiş altyapı ve hızlı internet ihtiyacı görüntülü sosyal medya araçlarının şimdiye kadar geri planda kalmasına neden oldu. Periscope güçlü teknik altyapısıyla video aktarımının önündeki engelleri aştı. Ama sunucu tarafında iyi bir sistem kurulmuş olması, kullanıcıların aynı kalitede hizmet almasını garanti edemiyor. Her bir kullanıcının internete farklı hızda bağlanması, videoyu gecikmeli izlemesine neden olabiliyor. Bu yüzden, canlı video izleyenlerin gönderdikleri mesajların, Periscope'a farklı hızlarda bağlanan her kullanıcı tarafından eşzamanlı izlenmesi önemli hale geliyor. Periscope tarafından yapılan açıklamada, bunu sağlamak için videoların belirli ve bilinçli bir gecikmeyle kullanıcılara iletildiği belirtiliyor. Bu durum yapay gecikme (artificial delay) olarak adlandırılıyor ve Periscope'ta görüntü ile yazışma ekranının eşzamanlı ilerlemesini sağlıyor. OpenAir2015 konferansında bu konuyu inceleyen bir oturumda, her bir kullanıcıya farklı gecikmeler ile içeriklerin aktarılması sayesinde, herkesin aynı hizmet kalitesini yakalamasının amaçlandığı grafikli anlatım ile ifade edildi. Her kullanıcıya uygun, kişiselleştirilmiş gecikme sayesinde, ekrana yazılı olarak gelen sorular ile yayıncının videosunun zaman senkronizasyonu gerçekleştirilirken, gönderilen kalplerin de en uygun zamanda ekrana yansıması sağlanıyor.
Teknik altyapısındaki önemli bir detay hakkında temel bilgileri verdikten sonra, Periscope'un kullanım alanlarına daha fazla eğilebiliriz. Eminim ki, bu yılın ikinci yarısında farklı kullanıcı deneyimleri gözlemleyeceğiz ve aynı şekilde biz de ajans olarak markalarımıza yaratıcı Periscope uygulamaları sunmaya devam edeceğiz.
Hakan Genç
digiMucit - ajans başkanı
Kaynaklar:
http://www.wsj.com/articles/twitter-acquires-live-video-streaming-startup-periscope-1425938498
http://www.periscope.tv/about
http://mashable.com/2015/06/04/periscope-live-stream-delay/
@karissabe
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder